skip to Main Content
+387 62 366 599 info@osbih.org
DRŽAVNA ORNITOLOŠKA IZLOŽBA “MOSTAR” 2014

Državna ornitološka izložba Bosne i Hercegovine održana je u organizaciji Udruženja za zaštitu i uzgoj ptica i sitnih životinja”STARI MOST” iz Mostara.

Izložba je organizovana u dva termina, prvi termin od 28 do 29.11.2014, godine kada je održano takmičenje za kanarince pjesme Malino,a drugi termin je

od 03 do 07.12.2014.godine za Kanarince boje,Faunu Evrope,Bastarde,Egzote i druge ptice.

Na državnom šampionatu u kategoriji kanarinci pjesme Malino ukupni pobjednik je Dženan Denjo dok je drugi Mustafa Vilašević.Takmičenje je organizovano na vrhunskom nivou a sudija je bio gospodin Nedeljko Vasić iz Srbije koji je pohvalio kvalitet ptica na ovom takmičenju.Takmičenju su prisustvovali i gosti iz Hrvatske i Srbije koji su bili zadovoljni viđenim kvalitetom ptica.

 

U drugom dijelu Ornitološke državne izložbe BiH koji se održao od 03 do 07.12.2014.godine učestvovalo je 6 udruženja iz čitave BiH.

Izložba  se održala na zavidnom nivou gdje su več sad  vidljiv napredak u kvaliteti organizacije u odnosu na prijašnje državne izložbe.

Po prvi put se kanarinci vode na jedan moderan način a to je da se svaka ptica upisuje u poseban softver napravljena za izložbe što je samim tim izložbu diglo na jedan veči i kvalitetniji nivo.Sudije koje su sudile na izložbi su Senad Ljuca -BiH (kordinator suđenja na državnoj izložbi),Adnan Kalajdžić-BiH,Andrej Greguš-Hrvatska,Duško Matošić-Hrvatsla,Nedeljko Vasić -Srbija koji su svoj posao odradili na jedan profesionalan i kvalitetan način.

Pobjednici po grupama su:

Šampion lipohrom kanarinaca

Džabija Fahrudin

Šampion normal melanin kanarinaca

Elvir Alidžanović

Šampion mutacija melaninskih kanarinaca

Edin Denjo

Šampion kanarinaca stasa

Mirsad Hečimović

Šampion Fauna Evrope

Elvedin Baručija

Šampion mješanaca

Goran Mitrović

Šampion egzota

Mirko Spasojević

Šampion egzotični golubovi i prepelice

Saša Kitanović

Najuspješniji izlagač 12 Državne ornitološke izložbe Bosne i Hercegovine

Elvir Alidžanović

Nadamo se da će se na idučoj državnoj ornitološkoj izložbi BiH koja se treba održati u Sarajevu prijaviti rekordan broj uzgajivača i ptica. Katalog sa državne ornitološke izložbe u prilogu. Slike sa državne izložbe mogu se pogledati u FOTO Galeriji

Back To Top