skip to Main Content
+387 62 366 599 info@osbih.org
Zenica 1956

Naziv: UDRUŽENJE ZA UZGOJ I ZAŠTITU SITNIH ŽIVOTINJA “ZENICA 1956”
Kontakt osoba: Amel Zejnirović
eMail: amelzejnirovic@hotmail.com
Ulica: Bulevar Kulina Bana 30a
Poštanski broj: 72000
Grad: Zenica
Telefon: +387 61 780 717

Početkom 20-tog vijeka,a posebno izgradnjom Željezare Zenica i Rudnika ,dolaskom radnika u grad čelika,koji su sa sobom donosili kulture navike i tradiciju mjesta iz kojih su dolazili,pa između ostalog i navike uzgoja golubova i ptica pjevačica,bilježimo prve začetke u uzgoju sitnih životinja.
Udruženje za uzgoj sitnih i zaštitu sitnih životinja u Zenici je zvanično osnovano u martu mjesecu 1987 godine, iako tradicija uzgoja golubova i ptica kao i ostalih sitnih životinja datira znatno ranije.
Naime prvi pisani dokument koji o tome svjedoči datira još od davne 1956 godine,kada je pod nazivom „Društvo uzgajivača plemenitih rasa peradi,golubova,ptica,plovki,kunića i sanskih koza „po prvi put pristupilo savezu bivše Jugoslavije 1957.godine.
Naše udruženje je dalo svoj puni doprinos u radu saveza kao i u organizovanju svog članstva oko več tradicionalnih izložbi u gradu Zenici.
Vrijedno je napomenuti da je naše udruženje učestvovalo na Balkanskom šampionatu u Osijeku 1989.godine u izlaganju ptica-kanarinaca gdje su postigli zavidne rezultate.
Na državnom šampionatu u Doboju 1990.godine naši članovi su također postigli zavidne rezultate u izlaganju golubova i kanarinaca.
Urbanizacijom i izgradnjom grada Zenice dovelo je do blagog pada u uzgoju a pogotovo u ratnim godinama 1992-1995.godine.međutim u zadnje vrijeme se osječa vidan napredak i konsolidacija u uzgoju pomenutih sitnih životinja.
Naše udruženje je dalo i prvog Saveznog sudiju za kanarince boje,faunu evrope i basterde gospodina Ljuca Senada.

 

SPISAK UZGAJIVAČA:
{aridoc engine=”google” width=”625” height=”800”}documents/clanovi_pticarske_sekcije_zenica.doc{/aridoc}

Back To Top