skip to Main Content
+387 62 366 599 info@osbih.org

Društvo  za uzgoj i zaštitusitnih životinja „Dobojski odgajivač“, osovano je na osnivačkoj Skupštini dana 12. januara 1981.godine u Doboju.Skroman početak sa malim brojem odgajivač, uslovio je spor razvoj Društva, bez tradicije na ovim prostorima.Ipak, vremenom povećavao se interes za uzgoj sitnih životinja.Usljedile su posjete izložbama ove vrste u Novom Sadu, Suboticii Sremskoj Mitrovici te se na taj način povećao broj odgajivača.Prekretnica u radu Društva nastaje 1986.godine bratimljenjem društava Sremske Mitrovice i Doboja.

Iste godine u protorama Srednjoškolskog centra u Doboju, organizovana je prva veća izložba peradi, kunića i golubova, koja  je odžana od 17-19. januara gdje je na istoj bilo izloženo 462 eksponata i to u pozajmljenoj opremi.Organizovanjem ove izložbe, udruženje dobija mnogo:Društvena zajednica dala nam je prostorije za rad, sponzori opremaju prostorije i život društva ide novim kvalitetnijim tokom.Naš uspon je bio evidentan, tako da već slijedeće godine dobijamo organizaciju treće Republičke izložbe sittnih životinja sa izlagačima sa prostora cijele bivše BiH.Izložba je održana od 16-18.januara 1987.godine u SŠC ali ovaj put uz korištenje sopstvene opreme.Učestvovalo je ukupno 144 izlagača iz BiH, 11 gostiju iz društva Sremske M, koji su zajedno izložili 912 eksponata.Bio je to praznik za oči posjetiocima i građanima Doboja i okolnih mjesta.Ova odlično organizovana izložba dala je društvu poseban zamah, a kao priznanje dobijamo i kandidaturu za organizovanje Savezne izložbe sitnih životinja Jugoslavije.

Organizacija 19. Savezne izložbe sitnih životinja Jugoslavije, koja je održana od 12-14. januara 1990.godine u Sali Sportskog centra, bila je prsedan sama za sebe.Bila je to prva Jugoslovenska izložba organizovana van prostora Republike Srbije i prva izložba unekoj od republika.Pamtićemo je dugo kao jednu od najvećih manifestacija ove vrste na ovim prostorima.

Tri stotine i pet odgajivača iz svih dotadašnjih republika i pokrajina izložilo je u Doboju preko 2.300 eksponata, od kojeg broja je bilo 1.345 golubova u 61 rasi, 482 primjerka peradi u 38 rasa te 352 kunića u 28 rasa.Bio je to impozantan broj koji će teško biti prevaziđen na ovim prostorima.

Ipak ako bi tražili najveći uspjeh članova Dobojskog društva do sada, opredjelili bismo se na učešće naših članova na 21. Evropskoj izložbi sitnih životinja održanoj  u Beogradu od  4-6 decembra 1987.godine.Bila je to prva izložba Evropske zajednice odgajivača održana u ovom dijelu Evrope.Izlagati svoj uzgoj u konkurenciji izlagača iz cijele Evrope bio je to za Dobojske uzgajivače veliki izazov.BiH  predstavilo je 37 odgajivača a od toga 12 odgajivača iz Doboja.U veoma jakoj konkurenciji Evropskih zemalja članovi Dobojskog duštva osvojili su osam titula Evropskih Šampiona i to u sve tri grane uzgoja te nekoliko titula majstora odgoja koja se dodjeljuje za najbolje kolekcije.Ovakvim uspjehom moglo se pohvaliti veoma malo Društava tadašnje Jugoslavije.

Posljednja izložba Dobojskog društva održana je od 17-19. januara 1992.godine.

Društvo je obnovilo rad 27.januara 1996.godine u vrlo teškim uslovima.Desetkovana matična jata, nedostatak kvalitetne hrane, neimaština, učinili su svoje.Malo odgajivača sačuvalo je mali broj kvalitetnih eksponata, društvene prostorije demolirane, nestala arhiva, trofeji, izgubljena oprema.Ipak zalaganjem jednog broja članova društva, sakupljena je oprema a mali broj izlagača uz velika odricanja aktivno se uključilo u rad društva.Konačno u decembru 2000.godine uz obilnu pomoć Opštine Doboj, organizovali smo prvu poslijeratnu izložbu sitnih životinja u Doboju koja je bila skromna ali dobro organizovana.

U proteklim godinama učestvovali smo na skoro svim izložbama sitnih životinja u BiH ,Srbiji i Hrvatskoj.

Početkom 2007.godine uz nesebično zalaganje svih članova društva, od strane Opštine Doboj, dobijamo u povrat na korištenje prije ratnu prostoriju za rad društva te se društvo po renoviranju prostorije omasovljuje.Sada trenutno broji oko 70 članova od čega je oko 40 učenika osnovnih škola iz regije Doboja što je za društvo poseban i najveći značaj.U udruženju radi pet sekcija i to:golubarska, peradarska, kunićarska, ptičarska i akvaristika odnosno uzgajanje ukrasnih ribica i kornjača.

Društvo je u proteklom periodu predstavilo kulturu našeg grada Doboja gdje smo i prvo udruženje ovakve vrste koje je uzelo učešće u organizaciji prvog Sajma turizma u BiH koji se održao u našem gradu gdje smo u gradskom parku organizovali revijalnu izložbu sitnih životinja koju je posjetio veliki broj građana naročito školskog uzrasta.Takođe smo za vrijeme održavanja tradicionalnog turnira „Šampiona“ u rukometu, u gradskom parku organizovali manju izložbu gdje smo građanima grada a igostima predstavili oko 200 eksponata raznih malih životinja koju je posjetilo oko 2000 građana koji su nam tom prilikom izrazili čestitke, pružili podršku, želju i interesovanje da se ovakve izložbe održavaju češće u našem gradu.

Udruženje građana za uzgoj i zaštitu sitnih životinja „Dobojski odgajivač“ Doboj je učestvovalo i izlagalo svoje eksponate-golubove na Evropskoj izložbi sitnih životinja u Gradu Lajpcigu u Njemačkoj koja je održana od 07-09-12.2012. godine gdje je bilo izloženo 95.000 eksponata raznih malih životinja, a naše udruženje je izložilo osam eksponata golubova od čega četri goluba rase Bački prevrtač i četri goluba rase Uzbekistanski prevrtač, gdje smo bili Ambasadori Grada Doboja.

Golub Bački prevrtač bijele boje je ocjenjen najvećom ocjenom 97 bodova i proglašen je Evropskim Šampionom dok je udruženje „Dobojski odgajivač“ proglašeno Evropskim majstorom uzgoja na navedenoj izložbi.Bitno je naglasiti da je ovo prvi put da golub iz RS bude proglašen Evropskim Šampionom a jedno udruženje iz RS bude proglašeno Evropskim majstorom uzgoja što ja za naše udruženje kao i samo golubarstvo u RS do sada najveći uspjeh u istoriji ovog lijepog hobija.

Nakon deset godina od održavanja poslijednje izložbe udruzenje je organizovalo VI Međunarodnu i XI međugradsku izložbu sitnih životinja u našem gradu koja će našim prijateljima i građanima grada kao i našim gostima uljepšati boravak u našem gradu.                                         

Back To Top