skip to Main Content
+387 62 366 599 info@osbih.org

Duško Matošić
(Savezni sudija Ornitološkog saveza Bosne i Hercegovine)

Rođen je 1952. godine u Splitu. Po zanimanju je diplomirani inženjer strojarstva, ovlašteni inženjer zaštite na radu i profesor strojarske grupe predmeta.
Ptice su mu dio života još od šeste godine. Najprije su to bile ptice europske faune. Sportskim uzgojem ptica bavi se od 1975. godine. Uzgajao je kanarince boje, kanarince stasa, male, srednje i velike papige, a sada se bavi uzgojem egzotičnih ptica. Sa pticama je nastupao na mnogobrojnim izložbama svih rangova, od društvenih do svjetskih, te na svima osvajao nagrade.
Usporedo s uzgojem ptica bavi se i ocjenjivanjem ptica. Ispit za saveznog ornitološkog suca položio je 1981., a za međunarodnog 1987. godine. Ocjenjivao je ptice na više od 280 izložbi ptica svih rangova.
Bio je aktivan u raznim ornitološkim organizacijama, te dugogodišnji predsjednik Ornitološkog društva Marjan Split, Ornitološkog saveza Dalmacije, Ornitološkog saveza Hrvatske, Ornitološkog saveza Jugoslavije, kao i predsjednik Zbora ornitoloških sudaca Hrvatske.
Bavi se i stručnim radom iz područja ornitokulture. Tako je 1998. pokrenuo i izdavao časopis Batuda , koji je u 17 godina izlaženja doživio 79 brojeva, a napisao je i 18 knjiga i skripta.

Back To Top