skip to Main Content
+387 62 366 599 info@osbih.org

Udruženje za zaštitu i uzgoj ptica “Sari Most” Mostar osnovano je 1974 godine. To je bilo jedino Udruženje ovakve vrste na području Hercegovine. Udruženje je radilo sve do početka ratnih sukoba u BiH, pa i u Mostaru. Udruženje je obnovljeno 30.11.1997 godine.

Značajno za ovo Udruženje je, da je uvjek okupljalo članove sa cijelog područja grada Mostara i Hercegovine.

Sastav Udruženja je i danas takav što je i jedna od svrha ovog Udruženja da okuplja sve ljude-ljubitelje prirode a naročito ptica.

U predratnom periodu Udruženje je stalno okupljalo svoje članove, koji su veoma aktivno radili. Ptičiji fond je bio prilično velik.

Organizovane su izložbe lokalnog karaktera, ali i državne izložbe i to veoma uspješne.

Udruženje je veoma aktivno radilo i na očuvanju ptičijeg fonda divljih ptica a naročito od neodgovornih lovaca, šumskih ptica pjevica kao i na obrazovanju djece. Takođe se Udruženje brinulo i za očuvanje fonda orlova u Blagaju kojima je prijetila opasnost od istrebljenja.

Brinulo se i o nabavci hrane za ptice, pribora, kafeza i slično za svoje članove.

Nakon razumjevanja struktura grada Mostara Udruženje je dobilo prostorije koje su putem donacija i vlastitim radom obnovljene obzirom da su bile devastirane i ratom uništene.

Dana 13.10.2001 godine Udruženje zvanično useljava u svoje prostorije u ulici Maršala Tita br. 152 i nastavlja svoje aktivnosti oko prijema novih članova kao i na pripremama oko održavanja izložbi ptica i golubova.

Napominjemo da se u našem Udruženju nalaze članovi iz Mostara, Širokog Brijega, Čapljine, Neuma, Konjica, Jablanice, Sarajeva, Banja Luke itd. koji su učestvovali na izložbama u BiH te postigli veoma zapažene rezultate te zauzeli i šampionske titule u svojim kategorijama.

U svom programu Udruženje je težište usmjerilo na obnavljanje prostorija i ptičijeg fonda, te na obrazovanju djece i mladih na očuvanju prirode.

Evidentno je da se kroz izložbe razvija osječaj ljubavi prema prirodi prenstveno kod školske djece koja u velikom broju posječuje naše izložbe kao i kod ostalih posjetilaca.

Back To Top